LITEN SKOLA OM GULD


I flera tusen år har vi människor attraherats av guld, denna smått magiska metall som är vacker, värdefull och framförallt äkta.
Guld är ett grundämne och troligen en av de första metaller som människan började arbeta med. Genom att smälta samman små guldkorn till större klumpar fick man ett segt material som kunde formas till smycken.

Guld leder elektrisk ström och värme, reflekterar ljus och angrips inte av luft och vatten. 
Guld rostar inte och är också motståndskraftigt mot vanliga syror. Därav kan man enkelt med hjälp av kungsvatten få fram guldhalten som mäts i karat. 

Rent guld är 24 karat men för att skapa smycken blandas detta ut med andra metaller så som silver och koppar. 
18 karat är det vi arbetar mest med i Sverige. 
Sydafrika, Sibirien och Kanada är de områden i världen som producerar mest guld.

Kattfoten - tassen med riksvapnet Tre kronor - som stämplas på guldet, är en garantistämpel och infördes i Sverige för 250 år sedan.

Guld är nästan dubbelt så tungt som bly och vägs i troy ounce. Ett troy ounce är 31,1 gram. Guldets värde bestäms på de stora metallbörserna i London, Tokyo och New York och räknas i US dollar/troy ounce.

Det mesta av det producerade guldet i världen, används till smycken, resterande går till tandvården och till elektronikindustrin. 
Guldets bestående värde gör det även till ett viktigt betalningsmedel. Guldtackor förvarade i bankvalv kallas guldreserv.
Den största guldklimp som hittats vägde 285 kilo, varav 214 kilo var rent guld.
Klimpen fick namnet Holtermann´s Nugget och hittades i Australien 1872.



Kommentarer

Kontakta oss

Mattssons Guld
Kungsängsgatan 21
UPPSALA
018-130554


info@mattssonsguld.se